Make your own free website on Tripod.com
Kolumnit

Miksi Jokerit ovat enää pelkkiä narreja?

Ennen Jokerit jyräsi voitosta voittoon, mutta nyt, kun asioiden pitäisi periaatteessa olla paremminkin, on joukkuelähinnä suuri vitsi kaikkine valmentajapelleilyineen. Mikä siis mättää? Minun käsitykseni on, että Jokerit pärjäsikauan tällä peruspermanentillaan, mikä sillä oli melkein kaikkien näiden mestaruusvuosien aikana: Otto, Strömberg jaImmonen parhaassa iässä, Sulo, Lind, Selänne, Ketterer jne. Joukkue ei juurikaan muuttunut mestaruusvuosien aikana.Pieniä muutoksia tietenkin tehtiin aina joskus, muttei meno ollut läheskään näin villiä, mitä se nyt on. Ah ja voi:sitten tuli uusi halli ja Hjallis päätti: "nyt pannaan hela paska uusiksi, hommataan tänne miljoona tähteä, kenkätäänpois pari perusnarria, hommataan uudet peliasut, uusi logo åssåvidare..." Ei ihme, että joukkue on nyt siinä sekavuudentilassa, missä se nyt on.

Hartwall-pömpelin myötä loppui wanha kunnon aika ja Jokereista tuli ikävä, hajuton, mauton ja väritön muovijoukkue,Tuote isolla T:llä. Sen identiteetti muuttui kertaheitolla niin paljon, ettei ole mikään ihme, että asiat menivätsekaisin. Media hyöri entistä enemmän joukkueen ympärillä, Hjalliksen alituinen pröystäily ja koko "jääkiekko tuotteena"-konsepti vei joukkueelta hemmetisti niitä sympatiapisteitä, mitkä se tuhkimotarinallaan oli saavuttanut.Tuntien suomalaisten "herra-vihan" tämän ymmärtää hyvin: Jokereista tuli ympaattisten altavastaajien sijasta HerraSuuriherroja, jotka Hjalliksen suulla uhosivat suurin piirtein voittavansa joka ikisen matsin kaudessa.

Eikä se, että Hjarkimo asettaa nykyisin joka ikisen kauden alussa hirveät paineet joukkueen ja valmennusjohdon niskaan,paranna asiaa pätkääkään. On ilmeisen selvä tosiasia, että kaikkien niiden mestaruuksien ja Areenan saamisen jälkeenHjalliksella nousi pahasti keltainen neste nuppiin. Hän kuvittelee tosissaan, että Jokerit voi dominoida liigaaylivoimaisella tavalla vuodesta toiseen. Hän on sisäistänyt "lätkäjoukkue on tuote" -konseptinsa aivan liian syvälle,eikä tunnu tajuavan, kuinka hyvä joukkue rakennetaan.

En väitä, että kaikki vanhat Narrit olisi täytynyt pitää ikuisuuksiin Jokrujen riveissä, mutta vaihtuvuuden ei olisi,etenkään ensimmäisellä Areena-kaudella, tarvinnut olla niin suuri. Puhumattakaan mediahehkutuksesta. Hjallis ei ymmärrä,että suomalainen mentaliteetti ei nielaise kaikkea amerikkalaista show-hömpötystä (mistä Harrymme erityisesti tuntuupitävän: "Kävin taas tuolla Anaheimissa vähän katsomassa paikallista meininkiä ja hakemassa ideoita..." C'mon everybody,clap your hands! Voi helevetti...) sellaisenaan. Kansaa se ärsyttää, pelaajille se asettaa ylimääräisiä paineita. Onkokukaan muuten huomannut, kuinka Jokereiden Ruotsin-vastine, Malmö Mikä-Hemmetin-Redhawks-se-nykyisin-onkaan, ei olemyöskään pärjännyt mestaruusvuosiensa jälkeen, kun joukkue alettiin rakentaa joka vuosi samaan tyyliin kuin nyky-Jokerit.Malmö on pärjännyt jopa paljon huonommin kuin nyky-Narrit ja kuinka ollakaan, mediahöyryntä ja show-meininki on ollutvielä *huomattavasti* kauheampaa joka vuosi kuin mikään Hjalliksen pröystäily-, "katokaa hei mun uutta miljoonahankintaa"-lehdistö ja muu media -tilaisuus. Jääkiekko on nykyisin suurilta osin bisnestä, mutta tiettyjä inhimillisiä ja henkisiätekijöitä ei pitäisi unohtaa. Jos Hjallis tekee järkevästi ja on jotain näistä kahdesta kaudesta oppinut, hän 1) antaakoutsille kauden alussa täyden luottamuksen ja työrauhan, 2) tekee vain pieniä muutoksianykyiseen kokoonpanoon(asiantuntijan, vaikkapa itse koutsin, avustuksella) ja 3) sisäänajaa aktiivisesti uutta, omaa narrisukupolveapelkkien pelaajaostojen sijasta. Toivottavasti hänellä on kärsivällisyyttä tähän, mitä tosin suuresti epäilen.

T. Jokela